הפדרציה הספרדית העולמית בישראל​

הפדרציה הספרדית העולמית בישראל היא עמותה ללא כוונת רווח הפועלת במטרה לשמר את המורשת יקרת הערך של יהדות ספרד, המזרח וארצות ערב, ולקידום בני ובנות עדות המזרח בישראל.
תחת כנפי הפדרציה הספרדית העולמית פועלים 18 ארגונים המייצגים את מרבית עדות המזרח. בהמשך העמוד מופיעה הרשימה המלאה של ארגונים אלה .

ראשי הפדרציה הספרדית העולמית

על-פי החלוקה המקובלת, נשיא הפדרציה הספרדית הוא אישיות בולטת מהעולם, ויושב הראש הוא ישראלי. את תפקיד הנשיא מילא במשך יובל שנים, עד לפטירתו ב-2022, ניסים גאון ז"ל. גאון, נדבן בולט ואיש עסקים מצליח, תרם כספים רבים לפדרציה הספרדית והתווה את דרכה לאורך תקופה ארוכה.

יו"ר הפדרציה הספרדית העולמית בישראל הוא חיים כהן, אשר מונה לתפקיד בשנת 2013 לאחר עשרות שנות פעילות ציבורית מגוונת, כשבין השאר שימש כיו"ר ארגון יהודי צפון אפריקה בירושלים ויו"ר המרכז העולמי למורשת יהודי צפון אפריקה.

ראשי 18 הארגונים הפועלים תחת הפדרציה הספרדית העולמית מכהנים כחברי הנהלה ומסייעים בקידום המטרות החשובות. יצוין כי חיים כהן וחברי ההנהלה שלצידו ממלאים את תפקידם בהתנדבות מלאה, ואף לא מקבלים החזרי הוצאות – השכר ה"יחיד" הוא הסיפוק הרב בזכות העשייה והשליחות.

המטרות העיקריות של הפדרציה הספרדית העולמית בישראל

* שימור המורשת התרבותית העשירה של יהדות ספרד, ארצות המזרח וארצות האסלאם – ובפרט התפילות, הפיוטים, המנהגים בחגים, הפולקלור ועוד.
* העצמת הזהות של בני ובנות עדות המזרח השונות – מרכיב מרכזי הוא מאבק ליישום המלצות ועדת ביטון להטמעת תכנים רלוונטיים במערכת החינוך. ביניהם: תולדות יהדות המזרח, היכרות עם אישים בולטים (רבנים, סופרים ומשוררים מעדות המזרח) ותרומת יהודי ספרד וארצות ערב להיסטוריה היהודית.
* חיזוק השורשים הרעיוניים, הערכיים והתרבותיים של יהודי המזרח – באמצעות כנסים, מופעים וטיולים (למשל, סיור שורשים במרוקו, ביקור בפורטוגל בעקבות גירוש ספרד, ועוד).
* קידום חקר התרבות של יהדות ספרד – הפדרציה הספרדית העולמית בישראל מחלקת מדי שנה מלגות עבור כתיבת דוקטורטים העוסקים בנושא זה. גובה המלגה הוא 20,000 ש"ח, כך שהדוקטורנטים יכולים להתפנות למחקר.

עם אחד, מגוון תרבויות

הערך הבולט שמנחה את פעילותה הענפה של הפדרציה הספרדית העולמית הוא "עם אחד, מגוון תרבויות". ברוח זו מקדמת העמותה את המורשת המפוארת של יהדות המזרח תוך הדגשת הייחוד של כל עדה ובה בעת גם המשותף בין כולן. לכל אחד מ-18 הארגונים שפועלים תחת הפדרציה הספרדית ישנו חופש פעולה מלא, וכמו כן מתקיימים ביניהם שיתופי פעולה.

הפדרציה הספרדית העולמית הינה נדבך מרכזי בהסתדרות הציונית, ובהתאם שולחת נציגות קבועה להנהלת גוף זה. גוף נוסף שאיתו מתקיימים קשרי עבודה שוטפים ומשמעותיים הוא קק"ל, וגם במוסד חשוב זה יש לפדרציה דירקטור קבוע.

דור ההמשך של הפדרציה בישראל

שימור העבר מחייב מבט גם אל העתיד. על-מנת להבטיח את המשך הפעילות החשובה, מקדישים הפדרציה הספרדית העולמית והעומד בראשה, היו"ר חיים כהן, תשומת לב רבה בטיפוח דור העתיד. כחלק מכך נערכים כנסים וקונגרסים בהשתתפות צעירים יהודים בני עדות המזרח מכל רחבי העולם – אירועים המשמשים גם למפגשים מעצימים בין הקהילות השונות וגם לגיבוש דרכים חדשות למימוש מטרות הפדרציה הספרדית העולמית.

הארגונים הפועלים תחת הפדרציה הספרדית העולמית בישראל

* המרכז העולמי למורשת יהודי צפון אפריקה