חיים כהן - אודות

חיים כהן הוא יו"ר הפדרציה הספרדית העולמית בישראל, תפקיד אותו הוא ממלא בהתנדבות מלאה. כהן הוא גם סגן הנשיא העולמי של הפדרציה הספרדית, דירקטור במספר ארגונים חשובים, יקיר העיר ירושלים ובעיקר אדם חדור מטרה (וליתר דיוק מטרות) שפועל במרץ מזה עשרות שנים על-מנת לשנות את המציאות סביבו.

ילדות במעברה ותובנה יקרת ערך

חיים כהן נולד בספרד. בגיל 5 משפחתו עלתה לארץ מטעמי ציונות ונשלחה למעברת תלפיות בירושלים. כילד במשפחה ברוכת ילדים (9 אחים ואחיות) שחוותה מצב כלכלי מורכב, רכש תובנה חשובה שמלווה אותו לאורך כל חייו: לא להשלים עם הקיים – אלא לעשות כל מה שאפשר כדי לשפר את המצב.

לאחר שירות צבאי בחיל המודיעין, למד במדרשה לעובדים חינוכיים סוציאליים, הפך למורה מוסמך, הדריך חבורות רחוב בבירה, ניהל בתי נוער בשכונות הקטמונים ועבד במשך שנים רבות בעיריית ירושלים – שם גם החלה הפעילות הציבורית הענפה שלו.

"חוקת עבודה" תקדימית בעיריית ירושלים ופעילות ציבורית מגוונת

בעיריית ירושלים, כהן החל להיאבק למען חבריו, ובפרט למען שוויון זכויות מוחלט בין עובדים יהודים וערבים. הוא נבחר ליו"ר ועד העובדים, וביחד עם ראש העיר באותם ימים, טדי קולק ז"ל, הוביל מהלך תקדימי: "חוקה" המפרטת את זכויות וחובות כלל העובדים בעירייה.

בהמשך נבחר כהן לתפקיד מזכיר מחוז ירושלים של מפלגת העבודה בימי השיא שלה, כיהן כחבר בוועדה המרכזת של ההסתדרות והבין כי הדרך לשינוי אמיתי חייבת לעבור גם בשדה הפוליטי.

ב-1985 מונה ליו"ר ארגון קהילות יהודי צפון אפריקה בירושלים, תפקיד אותו מילא במשך שלושה עשורים, ומאז 2013 הוא יו"ר הפדרציה הספרדית העולמית בישראל וסגן הנשיא העולמי.

בין תפקידיו הנוספים של חיים כהן בעבר ובהווה: חבר דירקטוריון קק"ל, דירקטור בבנייני האומה, חבר ההנהלה הציונית המורכבת בהסתדרות הציונית בישראל, חבר המועצה הארצית לתרבות ואמנות, וזוהי רק רשימה חלקית.

מחויבות מוחלטת שמניעה עשייה מבוקר ועד ערב

גם אחרי עשרות שנות פעילות ציבורית ענפה, ניחן חיים כהן בלהט שנובע משני מקורות: סירוב לקפוא על השמרים, ומחויבות אמיתית לקהילה, לחברה ולקידום הערכים שבהם הוא מאמין.

הלהט והיכולות הרבות הניבו הישגים רבים, שמבחינתו של כהן מהווים תמריץ נוסף להמשך העשייה. גם במצבים שנראו לאחרים חסרי סיכוי, הוא התעקש והוכיח שגם מציאות של עשרות שנים ניתן לשנות.

בשנת 2020 הוכתר כ"יקיר העיר ירושלים". הוועדה שבחרה בו ציינה את השנים הרבות של הפעילות הציבורית המגוונת, את התרומה המיוחדת לרווחת העובדים בעיר, ואת הקמת המרכז העולמי למורשת יהדות צפון אפריקה – מרכז מבקרים מרשים השוכן במבנה מרהיב עין, ואשר משמר ומקדם את המורשת, המנהגים, התרבות, הפיוט והתפילה.

שימור המורשת והתרבות ושילוב הדור הצעיר

שימור המורשת העשירה והתרבות המופלאה של הקהילות הספרדיות מכל רחבי העולם הוא גם גולת הכותרת של פעילות הפדרציה הספרדית. הערך שמנחה את מפעל השימור הוא "עם אחד, מגוון תרבויות", ובמסגרת זו נערכים כנסים, מתקיימים אירועי תרבות ומוענקות מלגות עבור כתיבת דוקטורטים בנושאים רלוונטיים – מתוך התפישה לפיה השכלה אקדמית הינה כלי הכרחי לפריצת גבולות, אישית וחברתית. עוד דרך פעולה, חשובה במיוחד מבחינת חיים כהן, היא המאבק המתמשך להטמעת תכנים העוסקים בזהות של יהודי ספרד והמזרח במערכת החינוך, ברוח המלצות ועדת ביטון.

מחויבות נוספת שלקח על עצמו כהן היא הבטחת ההמשכיות של הפעילות של הפדרציה הספרדית העולמית בישראל – ולשם כך הוא משקיע משאבים רבים בבניית דור העתיד ומשלב בפדרציה צעירים נחושים שיצעדו בדרך אותה סלל ויקדמו גם הם את הנושאים החשובים שבהם הוא עוסק.

חיים כהן יו"ר
חיים כהן היו"ר