מרכז מורשת יהדות בבל

מרכז מורשת יהדות בבל החל לפעול ב-1973 מתוך מטרה לשמר את ההיסטוריה הענפה של הקהילה היהודית בעיראק, ולוודא כי היא תהווה חלק בלתי נפרד מהנרטיב של העם היהודי. למטרה זו מטפח "המרכז" פעילויות מחקר, שימור ופרסום של התרבות והפולקלור של יהודי עיראק.

דרכי הפעולה מגוונות: המרכז מפעיל מוזיאון המציג פרקים נבחרים מ-2,600 שנות יהדות בבל, וכמו כן מתקיימים בו סיורים מודרכים שבהם ניתן לשלב מופע מוזיקלי, שחקנית, הרצאות ועוד – בהתאמה מלאה לטווח גילאים נרחב.

כמו כן מממן מרכז מורשת יהדות בבל מחקרים אקדמיים בנושאים רלוונטיים, באמצעות מכון מחקר המוציא לאור ספרים. בבניין באור יהודה שבו פועל המרכז שוכנת גם ספריה המרכזת אוסף רחב יריעה של סיפורים, תמונות, מסמכים, תעודות, ספרי קודש ופריטים נוספים המתעדים את מורשת יהודי בבל.

במרכז פועל "מוזאון יהדות בבל" שנפתח לציבור בשנת 1988, ומציג פרקים מתולדות יהודי בבל לדורותיהם במשך למעלה מ-2600 שנה.

רעיון הקמת "מרכז מורשת יהדות בבל" הועלה ביוזמת מרדכי בן-פורת, בעקבות החלטת מועצת אור יהודה להקציב מגרשים להקמת מרכזי קהילה ליוצאי קהילות ישראל בעיר. בשנת 1977, הוקמו המועצה האקדמית שליד "המרכז" והמכון לחקר יהדות בבל שבעזרתו החלה להירקם התשתית המחקרית שכללה ספריה, ארכיון אתנוגרפי ואוספי צילומים ומסמכים, וביצוע מחקרים על ההיסטוריה והתרבות של יהודי בבל.

בשנת 1980 הושלמה בניתו של המרכז ובשנת 1988 נפתח "מוזאון יהדות בבל" באירוע המוני בהשתתפות נשיא מדינת ישראל מר חיים הרצוג.

עליזה דיין חממה

מנכ"לית מרכז מורשת יהדות בבל
חברת הנהלת הפדרציה הספרדית העולמית

כיצד הגיעה לארגון?

כבת להורים שהיו פעילים בתנועת החלוץ המחתרתית בעיראק, ואף ישבו בכלא, התחנכה עליזה לאורם של ההווי והתרבות המפוארים של יהדות עיראק, ולא פחות מכך – לאורה של חשיבות העשייה הציבורית. בשנת 2014 הצטרפה לוועד המנהל של מרכז מורשת יהדות בבל, והתמסרה לפעילות שהיא מגדירה כ"מלאכת קודש יומיומית". כעבור 3 שנים מונתה למנכ"לית המרכז.

עליזה עבדה במשך למעלה מ-30 שנים בטלוויזיה החינוכית וברשות השידור, בשלל תפקידים, ובהם ניהול מחלקת תוכניות הילדים והנוער של הערוץ הראשון.

בוגרת אוניברסיטת תל אביב: תואר ראשון בחוג לפילוסופיה יהודית ומקרא, תואר שני בתקשורת פוליטית.

בצבא שירתה כמדריכה ביחידה 8200.