הארגון העולמי של יהודים יוצאי לוב

באור יהודה, בשכונה שקטה ומלבלבת, נמצא אוצר קטן בעל חשיבות גדולה: זהו המרכז שמספר את סיפורה של קהילת יהודי לוב ולמעשה  מספר את קורותיה של קהילה שנעלמה היות ולא נשאר בלוב דבר. במקום ישנו מוזיאון שהוא למעשה אחד מהמוזיאונים האטנוגרפיים הכי אוטנטיים בארץ וככזה הוא אחד מארבעה בלבד בארץ שהתקבלו כחברים  ב"ארגון המוזיאוניים היהודיים הבינלאומיים".

המוזיאון מספר את סיפורה של קהילת יהודי לוב כפי שרואים אותה צאצאי הקהילה כיום והוא כולל למעלה מתשע תחנות שונות בהם לומד המבקר על קורות הקהילה העתיקה בלוב מתקופת שלמה המלך ועד לעליה לארץ ותרומת יוצאי הקהילה לבנייתה והגנתה.

האוסף במוזיאון נאסף בדקדקנות ובקפידה במשך שנים ארוכות ורק לאחרונה החל להחשף לציבור המבקרים. הוא כולל בתוכו  פריטים היסטוריים  נדירים וייחודיים כתשמישי קודש עתיקים, מסמכים, תעודות, עיתונים, ובגדים מסורתיים וכל אלו מוצגים במסלול של ביתנים המוקדשים לנושאים שונים בחיי הקהילה וההיסטוריה שלה המזמנים למבקר במוזיאון מזומנת חוויה יוצאת דופן .

בכניסה למוזיאון מצויה עמדת מידע במספר שפות הנותנת רקע קצר על המקום פסל של האמן דוד סוזנה "בארץ ישראל קם העם היהודי".

במבואת הכניסה למרכז מוצגת תערוכה ובה 21 תמונות של פנים, ללא כיתוב ופרטים מזהים כאשר המטרה היא להציג בפני הנכנס את הדמויות השונות של יהודי לוב וליצור אפשרות לכל מבקר להתחבר ולהזדהות עם תמונה אליה הוא נמשך במיוחד.

הנחלת המורשת הענפה (הרוחנית והחומרית גם יחד) של יהודי לוב, שימור התיעוד ההיסטורי והרחבתו באמצעות גביית עדויות, עידוד מחקר בנושאים הקשורים ליהדות לוב לרבות הוצאה לאור ופרסום מאמרים, עריכת ימי עיון וכנסים וגם ערבי פולקלור ופיוט, הפקת תוכניות, הובלת שימור התפילות והלחנים הייחודיים לעדה בבתי הכנסת וציון אירועים היסטוריים.

פעילות נוספת היא גיוס תרומות לטובת הענקת מלגות לסטודנטים נזקקים בני העדה ולדוקטורנטים הכותבים עבודות אודות יהודי לוב.

כמו כן מטפל הארגון בניצולי ונרדפי שואה מקרב יוצאי לוב, ומשתף פעולה עם גופי ממשל כגון אגף מורשת במשרד התרבות והספורט ומשרד החינוך.

עוד כדאי לדעת כי הארגון העולמי של יהודים יוצאי לוב לשעבר נרתם גם לסיוע לתלמידים יוצאי אתיופיה – בין השאר באמצעות הקמת מועדונית פעילה במרכז מורשת יהודי לוב באור יהודה, והפעלת מקהלה וחבורת כלי זמר.

שמעון דורון

יו"ר הארגון העולמי של יהודים יוצאי לוב לשעבר

סיפורה של קהילת יהודי לוב – סיפור שמתחיל עוד בימי שלמה המלך – העסיק מאז ומתמיד את שמעון דורון. כששאל את עצמו כיצד שרדה קהילה זו לאורך 2,500 שנים, התשובה הייתה: חינוך, מסורת וסובלנות. בהתאם הוא ייחס חשיבות רבה להמשך שימור המורשת, טיפוח הסובלנות והעמקת החינוך – ואת כל אלה הוא מביא לידי ביטוי בתפקידו כיו"ר הארגון העולמי של יהודים יוצאי לוב לשעבר.

תפקידים קודמים / נוספים

יועץ אסטרטגי עסקי