תימא - עלון האגודה - דבר נשיא האגודה

ידידים יקרים,

חודש אייר אינו כשאר חודשי השנה. חודש זה מסמל שינוי בהיסטוריה של עם ישראל. עד הקמת המדינה בשנת תש"ח, לא ניכר היה חודש אייר בחגים או בהתייחסות מיוחדת בלוח השנה היהודי, למעט פסח שני, ספירת העומר ול"ג בעומר. מאז הקמת המדינה נוספו שלושה אירועים לחודש זה המציינים מאורעות מכוננים בעת החדשה של עמנו. יום הזיכרון לחללי מערכות ישראל, יום העצמאות ויום שחרור ירושלים.

יום העצמאות השנה, תשפ"ד, הוא יחיד ומיוחד וייזכר לעד. בכל מלחמות ישראל עד יום שמחת תורה תשפ"ג 7.10.2023 חשנו כי "נצח ישראל לא ישקר". ידענו והייתה לנו אמונה פנימית חזקה כי עם ישראל מאוחד חזק ואיתן לשקם את עצמו לאחר המלחמות, הקרבנות הכאב והניצחונות. היום אנו במצב של "וידום אהרון". אחרי הטבח הנורא בעמנו, הזעזוע העמוק שאנו עדיין חווים לאחר שבעה חודשים שעברו מהאסון הכבד, הקרע בעם לא מתאחה ועתיד המלחמה ותוצאותיה לא ידועים.

האגודה פועלת לאחות את השברים, עושה מאמצים ללכידות החברה ומפעילה את חבריה וחברותיה ברחבי הארץ ומשקיעה משאבים רבים ותרומות נדיבות למען השגת מטרות אלה.

ביום הזיכרון תשפ"ד אנו מציינים גם את השבר הגדול, ההתקפה הרצחנית של ארגוני הטרור "חמס ושותפיו" על יישובי עוטף ישראל. כִּי עָלָה מָוֶת בְּחַלּוֹנֵינוּ בָּא בְּאַרְמְנוֹתֵינוּ לְהַכְרִית עוֹלָל מִחוּץ בַּחוּרִים מֵרְחֹבוֹת (ירמיה ט). שירת התקווה להיות  עם חופשי בארצנו, מהולה במלחמה מתמדת לשמירה על עצמאות זו. בימים אלה חובה להדגיש כי חוסן פנימי, אחדות וקירוב לבבות בעם, זאת המשימה החשובה ביותר אשר תאפשר לנו להמשיך ולעמוד בהצלחה במשימות המוטלות על הדור שלנו. האגודה לטיפוח חברה ותרבות, תיעוד ומחקר דוגלת בשמירת המסורת והעברתה מדור לדור. זאת מתוך אמונה עמוקה כי רק אחדות פנימית, חיזוק הזהות היהודית והכרה באחריות המוטלת על הדור שלנו, ישמרו על החוסן הפנימי ויעניקו לנו את הכוח והעוצמה להתמודד עם אויב חיצוני.

מאז השבר הגדול ב 7 באוקטובר הפנתה האגודה מאמצים רבים וגייסה תרומות כדי להשתתף במאמץ הגדול למען חיילי צ.ה.ל,, הפצועים והנכים, נפגעי פעולות האיבה ומשפחות המפונים וילדיהם. הגענו לבתי המלון ברחבי הארץ כולל אילת, תל אביב, ירושלים, נתניה ים המלח ומקומות נוספים וקיימנו פעילות הפגה בקרב הילדים וההורים. קיימנו פעולות תרבות והבאנו אמנים לחיילי צהל בשטחי הכינוס שלהם כולל ארוחות ערב ממיטב המטבח והמטעמים של יהודי תימן. אנו מארחים בפעילות החברתית שלנו בבתי מלון פצועים ונכי צ.ה.ל ולכל פעולות התרבות מזמינים משפחות של מפונים.

האגודה פועלת ברוח המסורת ומכוונת פעולותיה להנגשה של תרבות יהודי תימן לצבור הרחב. נשיא האגודה המנוח אבא מורי עובדיה בן שלום אימץ את הפתיחה לשירו של ר' שלום שבזי "אם תחפצה בן איש לסודות נבחרו תקנה לך חבר ורעים יקרו בעבור יחי לבך ותשמח נפשך שכל והנפש בטוב יתחברו" כמוטיב המרכזי לפעילותה של האגודה. אנו ממשיכים ללכת בעקבות דרכו והשראתו ומשתדלים שמסורת יהדות תימן ותרבותה תתפוס את מקומה הראוי בפסיפס תרבות עם ישראל.

השנה נציין את יום ירושלים באירוע של צעירי האגודה "צעירי הדיוואן" בירושלים ביום ראשון, כ"ה אייר 2 ביוני בבית הכנסת "אוהב ציון" בשכונת הנחלאות בירושלים.

בתחילת חודש סיוון בחג השבועות, תקיים האגודה ימי עיון ותרבות. יהיו תפילות מסורתיות, לימוד כל הלילה קריאה משותפת של מגילת רות, הרצאות מעשירות ודברי תורה. בחג זה אשר יתקיים במלון החדש "נבל דוד" על שפת ים כנרת נארח נכי צהל אשר נפצעו במהלך המלחמה בעזה ונעניק להם תעודות הוקרה על עוז רוחם ואומץ ליבם.

התחלנו החודש במסורת של מפגשי תרבות במרכז האגודה בנתניה. המפגש הראשון היה עם הצלם וחוקר התרבויות נפתלי הילגר והמפגש הקרוב יהיה עם האמן והצלם הבינלאומי ציון עוזרי שתיעד את הדור האחרון של יהודי תימן בצילומים.

האגודה ממשיכה לפעול בכיוונים מסורתיים וחדשניים לביסוס המודעות לתרומתם של יהודי תימן לתרבות עם ישראל. אנו קוראים לקהל קוראינו להגיע לסיור במוזיאון האגודה בנתניה, להשתתף באופן פעיל במגוון פעולותינו כל ימות השנה, לבוא לשבתות העיון והתרבות שאנו מקיימים מעת לעת. בביקור באגודה בנתניה ניתן לרכוש ספרים בהוצאת האגודה, להעשרת ארון הספרים בספרי מורשת יהודי תימן.

בתפילה שהמלחמה תסתיים במהרה, החלמה לפצועים, ושהחטופים יחזרו לחיק משפחותיהם,

ד״ר יגאל בן שלום